FED stopt met QE, maar de fraude gaat door

De Amerikaanse centrale bank maakte gisteren bekend te stoppen met het Quantative Easing (QE), het programma dat in 2008 was ingesteld om de economie te stimuleren. Sinds dat jaar heeft de FED voor 3500 miljard euro aan financiële activa opgekocht, met geld gecreëerd uit het niets. Uiteraard volgens het Keynesiaanse recept om de vraag op peil te houden in de economie.

Dat dit programma nu stopt, betekent echter niet dat de FED geen geld meer creëert. Het blijft echter nu bij de standaardprocedure, waarin alleen staatsobligaties worden gekocht, in plaats van een veel breder palet aan financiële activa onder QE.

De geldcreatie van de FED zorgt ervoor dat het geld van de gewone Amerikaan minder waard wordt. Nieuw geld maakt het bestaande minder waard, net zoals een grote stijging in het aanbod van tomaten de gemiddelde waarde van een tomaat doet zakken. Dit betekent dat veel Amerikanen op slinkse wijze langzaam beroofd worden van hun spaargeld. Niet voor niets is de waarde van de Amerikaanse dollar met meer dan 95% gedaald sinds de creatie van de FED.

De afgelopen jaren heeft het nieuw gecreëerde geld van QE ervoor gezorgd dat de aandelenkoersen gigantisch zijn gestegen en de Amerikaanse overheid haar oorlogen heeft kunnen blijven financieren, terwijl de economie alleen maar verder in het slop is geraakt. Voor de meeste mensen is het dan ook een enorme flop geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s