Duitse horrordokter kreeg topbaan bij Amerikaanse luchtmacht

Een nieuw boek van New York Times-journalist Eric Lichtblau onthult hoe tientallen hooggeplaatste nazi’s na de Tweede Wereldoorlog een veilig onderdak vonden in het Amerikaanse militaire complex en haar geesteskind; de West-Duitse inlichtingendienst. Laatstgenoemde was er zelfs ‘doorspekt’ mee. Volgens de verantwoordelijken was dat nodig om de Sovjet-Unie voldoende te kunnen bestrijden.

In veel gevallen is dat echter maar zeer de vraag.

Een goed voorbeeld is dat van dokter Hubertus Strughold. Hij gaf tijdens het Nazi-regime leiding aan een medisch team dat gruwelijke experimenten uitvoerde op mensen. Zo werden bepaalde ‘√ľntermenschen’ eerst bijna verhongerd en vervolgens gedwongen om grote hoeveelheden met zilver vermengd zeewater te drinken. Toch kon dokter Strughold in 1947 zonder problemen aan de slag als toponderzoeker voor de Amerikaanse luchtmacht.

Ook kregen minimaal vijf directe medewerkers van Adolf Eichmann, de planner van de Holocaust, een baan bij de CIA na de oorlog.

Het is onwaarschijnlijk dat zij een belangrijke rol gespeeld hebben in de Koude Oorlog. Dat zij na de oorlog een veilig onderdak kregen is echter wel een grove belediging voor hun slachtoffers en de nabestaanden daarvan. Een formeel excuus is dan ook het minste wat nu verwacht mag worden van de Amerikaanse overheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s